pH-Selluliittihoito

Hyvänolon Helmi - Teija Hiltunen - Louhenkatu 5 - 74100 Iisalmi - 050 3277 648  -  info@hyvanolonhelmi.fi

ph-selluliittihoito

Selluliittihauteet toimivat samalla tavalla kuin kylvyt, eli selluliitti muodostuu kuona-aineista, hapoista, rasvasta ja nesteestä. On siis hapanta ja emäskääreet + hoidossa käytetyt aineet ovat vastavoimaa eli emästä. Hoidon teho perustuu happojen neutralointiin ja aineenvaihdunnan vilkastuttamiseen, saadaan siis neutraloidut hapot myös pois elimistöstä, kun tehdään lisäksi imukuppihieronta.


KOSMEETTISEN SELLULIITIN ASTEET:

Jokaisessa asteessa (I-III) kudoksessa on rasvaa, nestettä ja kuona-aineita. Asteluku kertoo, kuinka paljon näitä on kertynyt kudokseen. Kaikissa asteissa kosm. selluliitti erottuu appelsiini-ihona.


I ASTE: Rasvasolut suurenevat ja rasva sitoo vettä kudokseen. Sidekudos venyy ja ihon tilavuus lisääntyy, samalla se menettää elastisuuttaan. Selluliitti näkyy vain kudosta puristeltaessa.


II ASTE: Rasvasolut ryhmittyvät suuremmiksi kokonaisuuksiksi l. mikronoduuleiksi

(n. 30-100 rasvasolua) ja niiden ympärille kehittyy sidekudossäikeiden rihmamainen verkko. Syklisen AMP:n eritys ei ole riittävä rasvojen hajottamiseksi. Mukopolysakkaridit polymerisoituvat ja kudosten nestemäärä lisääntyy. Kapillaarit laajenevat ja niistä tihkuu plasmaa ympäröivään kudokseen. Sidekudoksen elastisuus vähenee edelleen. Selluliitti näkyy seistessä ja erityisesti sivukuvassa.


III ASTE: Rasvasolurykelmät suurenevat useiden mikronoduuleiden yhtyessä ja ovat ryhmittyneet suuriksi kokonaisuuksiksi l. makronoduuleiksi, joita ympäröi kovettunut säieverkko. Tämä säieverkko estää rasvojen hajoamista. Makronoduulit painavat veri- ja lymfasuonia sekä hermoja. Kudokset alkavat rappeutua, kun eivät saa riittävästi ravintoa ja happea. Selluliitti näkyy seistessä ja makuulla.


Vähitellen kudoksesta tulee kovaa, tiivistä ja hyvin muhkuraista. Kudos on myös arka kosketeltaessa. Vesisidonnaisessa selluliitissa pääsyynä on vesi ja rasvasidonnaisessa rasva tai näiden yhdistelmä. Molemmat ovat pehmeää selluliittia.


KOSMEETTISEN SELLULIITIN SYNTYYN VAIKUTTAVIA TEKIJÖITÄ


HORMONAALISET SYYT:

Hormonit säätelevät rasvasolujen toimintaa ja rasvakudoksen jakautumista keholla. Erityisesti estrogeenillä, naishormonilla ja kortikoideilla, lisämunuaishormoneilla on vaikutusta rasvakudoksen aineenvaihduntaan ja siihen miten rasvakudos jakautuu keholla kummallakin sukupuolella. Insuliinin

vaikutuksesta glukoosi imeytyy rasvasoluun ja tämä edistää triglyseridien muodostusta ja rasvan varastoitumista. Kuukautiskierron aikana rasvakudoksen määrä kasvaa erityisesti reisien alueella. Puberteetti, raskaus, vaihdevuodet ja ikääntyminen lisäävät kosm. selluliittiin liittyviä kudosmuutoksia. Ns. korvaava hormonihoito lisää selluliittia. Sopimaton ehkäisy tai pitkäaikainen hormonivalmisteiden,

esim. e-pillereiden käyttö saattaa aiheuttaa appelsiini-ihoa. Hormonimuutokset heijastuvat rasvakudoksen aineenvaihduntaan ja soluväliaineen toimintaan.


LASKIMOVERENKIERRON- JA IMUNESTEKIERRON HÄIRIÖT:

Hidas veren-(erityisesti laskimoveren-) ja imunesteen kierto sekä yleensä verisuoniston ja kapillaarien heikkous lisäävät selluliittitaipumusta. Iän mukana sidekudos veltostuu, eikä tue riittävästi verisuonistoa, jolloin tihkumisilmiö lisääntyy. Kuona-aineiden ja veden poistuminen kehosta vaikeutuu

lymfakierron hidastuessa. Nämä häiriöt lisäävät turvotusta kudoksissa. Sidekudoksen ja verisuoniston heikkous voi olla perinnöllinen taipumus, joka edistää selluliitin syntyä. Kiristävät vaatteet tai korut voivat aiheuttaa paikallisia häiriöitä verenkiertoon.


PSYYKKISET JA HERMOSTOLLISET TEKIJÄT:

Voimakkaat tunnetilat, jatkuva väsymys, unen puute, krooninen stressi, epätyydyttävä tunne-elämä, masennus, uupumus sekä äkilliset tunnepitoiset shokit aiheuttavat lihaksistoon ja hermostoon jännitystilan, joka estää verenkiertoa. Stressi hidastaa/estää rasvaa hajottavien entsyymien toimintaa!


FYYSISTÄ KUORMITTUVUUTTA AIHEUTTAVAT TEKIJÄT:

Ryhtivirheet, erityisesti notkoselkä ja jalan kaarien laskeumat. Yksipuoliset työasennot, istuma-tai seisomatyö sekä huono ergonomia. Liikunnan ja raittiin ilman puute sekä pinnallinen hengitystapa. Liian raskas liikunta, jonka seurauksena kudoksiin kertyy maitohappoa, joka pahentaa selluliittia.


LAADULTAAN JA MÄÄRÄLTÄÄN VÄÄRÄNLAINEN RAVINTO:

Ravintoasioissa on tärkeää, että nautitun ruoan määrä vastaa kulutusta. Vältetään runsaasti hiilihydraatteja, sokeria ja rasvaa sisältäviä ruokia. Juodaan riittävästi vettä n. 2 litraa vrk:ssa. Vitamiineista tärkeitä ovat A-, C- ja E-vitam. sekä sinkki, magnesium ja mangaani. Syödään säännöllisin väliajoin.


RUOANSULATUSTEKIJÄT:

Huono ruoansulatus, epäsäännöllisesti toimiva vatsa sekä ummetus pahentavat selluliittia, koska kuona-aineet jäävät kehoon pitkäksi aikaa.


SAIRAUDET JA LÄÄKEAINEET:

Aineenvaihduntasairaudet, kuten maksa- ja munuaisten toimintahäiriöt sekä gynekologiset tulehdukset voivat edesauttaa selluliitin kehitystä.


NAUTINTOAINEIDEN: TUPAKAN JA ALKOHOLIN LIIKAKÄYTTÖ


KOSMEETTISEN SELLULIITIN POISTAMINEN JA HOITAMINEN

HOITOLASSA JA KOTONA:


HOITOLASSA käytetään klassista hierontaa, erityisesti lymfahierontaa, joka aktivoi imunestekiertoa ja poistaa turvotusta aiheuttavia kuona-aineita kudoksista sekä kiinteyttää ja rentouttaa. Kuivakuppaus imukupeilla on hyvä hoitokeino selluliittiin.

      Erilaiset kylvyt (esim. merivesi- ja leväkylvyt) ja pakkaukset (levä-, savi-, muta- ja turvekääreet) liitettyinä lämpövaikutusta tehostaviin menetelmiin kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Lämpöä tuottavia laitteita ovat lämpölamput, lämpöpatjat ja infrapunahoidot. Kylpyammeessa tehdyt hoidot perustuvat veden lämpövaihteluihin ja paineeseen.

      Aroma-ja vyöhyketerapialla voidaan poistaa tehokkaasti kudoksiin kertyneitä nesteitä. Hoidot myös virkistävät ja rentouttavat.


KOTIHOITONA asiakkaalle suositellaan viikottaista vartalon kuorintaa, päivittäistä kuivaharjausta ja selluliittivoiteiden käyttöä (hierotaan ylöspäin, sydämeen suuntautuvin liikkein).

      Ravintoaineiden oikea yhdistely samalla aterialla (ei yhtäaikaa eläinproteiineja ja tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja). Ruokailurytmi ja annoskoko käydään läpi, sekä sopivat ruoat (hedelmät, marjat, kasvikset, täysjyväviljat ym.). Vatsan toiminnan säännöllisyydestä huolehtiminen kuitupitoisella ravinnolla. Korostetaan veden juomisen määrä n. 2 litraa päivässä. Vitamiinien (erit. C- ja E-vitam.) ja hivenaineiden sekä proteiinien tarve.

      Liikunnan määrä (päivittäin väh. 1⁄2 tuntia) ja sopivia lajeja (kävely, hölkkä, voimistelu, uinti, pyöräily, naruhyppely ja tanssi). Rentoutuminen, lepo ja riittävä uni (8 tuntia). Jooga on esim. sopiva laji. Oikea hengitystapa ja ulkoilu antavat kudoksille riittävästi happea.


LIHAVUUDEN JA SELLULIITIN ERO:

Rasvasolujen laatu on samanlainen selluliittisella ja lihavalla naisella. Kosmeettisessa selluliitissa paino on normaali tai hieman kohonnut. Rasvakudos on jakautunut keholle epätasaisesti ns. selluliitin esiintymisalueille. Kudos on muhkuraista ja ilmenee appelsiini-ihona. Rasvasoluja ympäröi säikeinen kudos. Selluliitin mittayksikkönä on senttimetri.


Lihavuus on ylipainoa ja rasvakudos on levinnyt tasaisesti koko kehon alueelle. Rasvasolut ovat suurentuneet ja niiden määrä on lisääntynyt. Kudos on pehmeää ja sileää eikä siinä ole muhkuroita. Rasvasoluja ei ympäröi selluliittiselle kudokselle tyypillinen säieverkko. Lihavuuden mittayksikköinä ovat kilogramma ja painoindeksi.


Lähteet:

Anna-Liisa Halsas-Lehto, Anni Härkönen,Taina Raivio:

Ihonhoito kauneudenhoitoalalla

Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin